סגל אקדמי - החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה
גילמן 429 |
ראש החוג עבודתי המחקרית מתמקדת בהיסטוריה תרבותית של האימפריה העוסמאנית המאוחרת, מראשית המאה השמונה-עשרה ועד לנפילתה בעקבות מלחמת העולם הראשונה. אני מתעניין במיוחד בהיבטים "מוצלים" של המציאות ההיסטורית, כלומר ממדים שחומקים מעינינו או נראים במבט ראשון שוליים, טבעיים, או מובנים מאליהם. כך, לדוגמה, עסקתי בהרחבה בהיסטוריה של זמן, בחשכה, בדממה בשעמום ובשיער פנים וניסיתי להדגים את חשיבותם לחיים החברתיים בהקשרים היסטוריים ספציפיים. בימים אלה אני עובד על פרויקט חדש שעניינו היסטוריה של דמיון במאה התשע-עשרה.
לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן לעמוד שלי בAcademia.edu- לחצו כאן |
גילמן 434 |
אני היסטוריון חברתי ותרבותי של מדע וטכנולוגיה במזרח התיכון ובמרחבי הדרום הגלובלי. חמשת ספרי ועשרות מאמרי עסקו בנושאים מגוונים בהם הדינמיקה בחדרי צ'אט אסלאמיים בזמן פיגועי ה11 בספטמבר, תפישות זמן במצרים של המאה התשע עשרה, אנרגיה ואימפריה בין עדן ופורט סעיד בעידן הפחם, וההשפעה של חום על ההיסטוריה של האזור שבין ביירות לאלכסנדריה, כמו גם בחצי האי ערב, במהלך המאה העשרים. בשנים האחרונות אני מתמקד בהיסטוריה של משבר האקלים ובהשפעות הגיאופוליטיות, הסביבתיות והתרבותיות שלו על אזורנו, המתחמם במהירות כפולה מהממוצע העולמי. למדתי ולימדתי באוניברסיטה העברית, אוניברסיטת ליידן, אוניברסיטת ניו יורק, אוניברסיטת פרינסטון, אוניברסיטת הומבולדט ועוד. לצד הוראת קורסים לתואר הראשון אני מנחה תלמידי מסטר ודוקטורט בתחומים מגוונים.
לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן לאתר האישי שלי לחצו כאן |
הסנאט 217 |
תחום המחקר שלי הוא ההיסטוריה המודרנית של סוריה ולבנון ובאופן כולל יותר העולם הערבי בן זמננו. במסגרת זו חקרתי את סוריה תחת שושלת אסד החל בעלייתו של חאפז אל-אסד וכלה במלחמת האזרחים שהשתוללה בסוריה במהלך העשור הקודם וכן את לבנון מאז קיבלה את עצמאותה ועד לימינו אלו. מחקריי עוסקים גם בזיקות ובקשרי הגומלין בין המזרח התיכון והעולם הערבי לבין המערכת הבינלאומית וכן בסכסוך הישראלי-ערבי.
לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן לאתר האישי שלי לחצו כאן לעמוד הפייסבוק שלי לחצו כאן לפרופיל ה-LinkedIn שלי לחצו כאן |
גילמן 451 א' |
אילן רובין
בעל תואר ראשון בשפה וספרות ערבית ובלשון עברית ותעודת הוראה בערבית מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני בערבית מאוניברסיטת בר אילן. מורה לערבית ספרותית ומדוברת משנת 1990 בבתי ספר תיכוניים בהם הכנתי לבגרות בערבית ברמת חמש יחידות לימוד, במכללות ובאוניברסיטאות. כמן כן, מילאתי תפקיד של מדריך מרכז של הוראת הערבית במשרד החינוך במחוז מרכז ומנהל מקצוע ערבית במרכז הבדיקות של בחינות הבגרות בערבית. כיום אני מלמד ערבית בחוג להיסטוריה של המזה"ת ואפריקה וביחידה ללימודי שפות באוניברסיטת תל אביב. |
גילמן 423 |
תחומי המחקר וההוראה שלי קשורים להיסטוריה העכשווית של אפריקה, ולקשר שבין היבשת לבין המזרח התיכון. מחקרי מתמקדים בעיקר באסלאם באפריקה ובפתרון סכסוכים במזרח ובמערב היבשת. הקורסים שאני מלמדת עוסקים בנושאים מגוונים, וביניהם "מבוא להיסטוריה של אפריקה", "קרן אפריקה והמזרח התיכון- היסטוריה ואקטואליה" "נשים ותנועות לאומיות במזרח התיכון ובאפריקה" ואחרים. אני רואה במחקר ובהוראה של נושאים אלה שליחות, ומשתדלת לשלב אקטביזם חברתי עם ידע, למשל דרך פרשנות בתקשורת וכתיבה דוחות לארגוני זכויות אדם.
לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן לעמוד ה-academia שלי לחצו כאן |
גילמן 421 |
אני חוקר בכיר במרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב. בנוסף, אני העורך האחראי של כתב העת בוסתן של מרכז משה דיין, אשר מוקדש לביקורת ספרים. בשנים האחרונות התמקדתי במחקר שלי בשלושה תחומים: לאומיות בסעודיה; ההיסטוריה הזו של סין והמזרח התיכון; וכן, פוליטיקה אזורית מאז התקוממויות האביב הערבי.
לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן |
גילמן 453 |
שמי גליה צבר ואני פרופסורית בחוג להיסטוריה של המזה"ת ואפריקה. בעבר עמדתי בראש לימודי אפריקה באוניברסיטה וכן כיהנתי כנשיאת המרכז האקדמי רופין בין השנים 2016-2021. המחקר שלי מתמקד בארבעה תחומים: יחסי דת ומדינה במזא"פ, היבטים סוציו-פוליטיים של מחלות טרופיות באפריקה, מהגרי עבודה ופליטים ובכלל זה הגירה למערב, הגירה חוזרת והגירת המשך. פרסומיי כוללים שבעה ספרים וכשישים מאמרים ופרקים בבימות שפיטות. בשנת 2022 הקמתי יחד עם סטודנטים את כתב העת "לשם שינוי" ואני משמשת בו עורכת ראשית. במקביל לעבודתי המדעית אני פעילה חברתית בארגונים אזרחיים בישראל ובעולם בנושאים הנושקים לתחום המחקר שלי. על פעילותי המקדמת את השילוב בין מדע לעשייה חברתית זכיתי בפרס Unsung Heroes Award שהוענק לי עי" הדאלי למה.
לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן לערך הויקיפדיה שלי לחצו כאן לפרופיל ה-LinkedIn שלי לחצו כאן למבחר ראיונות בתקשורת לחצו כאן
|
|
ד"ר דותן הלוי
אני היסטוריון של המזרח התיכון המודרני. יש לי ענין מיוחד בהיסטוריה המיוחדת של אזורי גבול, מרחבים שנתפסים בדרך כלל כמה שמפריד בין אימפריות או מדינות ואולם במבט קרוב יותר מתגלים דווקא כאזורי גשר, תיווך ומפגש בין תרבויות. הדוקטורט והספר הראשון שלי כתבתי על המרחב של העיר עזה ואיך היא הפכה בתהליך ארוך בין המאה התשע עשרה והמאה העשרים ל״רצועת עזה״. בשנים האחרונות גם לימדתי על ההיסטוריה המודרנית של רצועת עזה ועל הפוליטיקה, החברה, התרבות וההיסטוריה שלה בתוך המזרח התיכון. המחקר הנוכחי שלי מחבר את האהבה שלי לאזורי ספר וגבול להיסטוריה סביבתית והוא עוסק ביצירתו של ״מישור החוף הערבי״, רצועת המישורים שמחברת את כל קו החוף מהדלתא של הנילוס ועד אלכסנדרטה בתורכיה. נקודה שמרתקת אותי בתוך המחקר הזה היא האקולוגיה של אזורי חולות ודיונות ואיך שהיא מכתיבה הסדרים פוליטיים וכלכליים על קו החוף. אזורי חולות והאופן בו הם הוגדרו באופן חוקי על ידי מדינות ואימפריות באזור השפיעו למשל על התפתחות שוק הנדל״ן המודרני במזרח אגן הים התיכון. לעמוד ה-academia שלי לחצו כאן |
גילמן 422 |
לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן לפרסומים שלי לחצו כאן |
גילמן 451 |
פרופ' יואב אלון מתמחה בחקר ההיסטוריה של ירדן, חברות שבטיות במזרח התיכון המודרני והמנדט הבריטי בארץ. ספרו הראשון עסק בהקמת ירדן ושילוב החברה השבטית בתוכה. ספרו השני הוא ביוגרפיה חברתית של שיח' ירדני רב השפעה ומשפחתו המחזיקה בעמדת הנהגה מזה מאה וחמישים שנה. כעת הוא עומל על כתיבת ספר על גירוש אנשי האצ"ל והלח"י וכליאתם במחנות מעצר באפריקה בשלהי המנדט. בשנתיים האחרונות הוא משתף פעולה עם ד"ר עידו קוך בפרויקט מחקר היסטורי-ארכיאולוגי המתחקה אחר תולדות הכפר הפלסטיני אל-חדית'ה (תל חדיד) שנחרב ב-1948.
לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן |
|