סגל אקדמי - החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה

 

 

 


avnerwish@tauex.tau.ac.il

 

גילמן 429

פרופ' אבנר וישניצר

ראש החוג

עבודתי המחקרית מתמקדת בהיסטוריה תרבותית של האימפריה העוסמאנית המאוחרת, מראשית המאה השמונה-עשרה ועד לנפילתה בעקבות מלחמת העולם הראשונה. אני מתעניין במיוחד בהיבטים "מוצלים" של המציאות ההיסטורית, כלומר ממדים שחומקים מעינינו או נראים במבט ראשון שוליים, טבעיים, או מובנים מאליהם.  כך, לדוגמה, עסקתי בהרחבה בהיסטוריה של זמן, בחשכה, בדממה בשעמום ובשיער פנים וניסיתי להדגים את חשיבותם לחיים החברתיים בהקשרים היסטוריים ספציפיים. בימים אלה אני עובד על פרויקט חדש שעניינו היסטוריה של דמיון במאה התשע-עשרה.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לעמוד שלי בAcademia.edu- לחצו כאן

onbarak@tauex.tau.ac.il

גילמן 434

פרופ' און ברק

 

אני היסטוריון חברתי ותרבותי של מדע וטכנולוגיה במזרח התיכון ובמרחבי הדרום הגלובלי. חמשת ספרי ועשרות מאמרי עסקו בנושאים מגוונים בהם הדינמיקה בחדרי צ'אט אסלאמיים בזמן פיגועי ה11 בספטמבר, תפישות זמן במצרים של המאה התשע עשרה, אנרגיה ואימפריה בין עדן ופורט סעיד בעידן הפחם, וההשפעה של חום על ההיסטוריה של האזור שבין ביירות לאלכסנדריה, כמו גם בחצי האי ערב, במהלך המאה העשרים. בשנים האחרונות אני מתמקד בהיסטוריה של משבר האקלים ובהשפעות הגיאופוליטיות, הסביבתיות והתרבותיות שלו על אזורנו, המתחמם במהירות כפולה מהממוצע העולמי. למדתי ולימדתי באוניברסיטה העברית, אוניברסיטת ליידן, אוניברסיטת ניו יורק, אוניברסיטת פרינסטון, אוניברסיטת הומבולדט ועוד. לצד הוראת קורסים לתואר הראשון אני מנחה תלמידי מסטר ודוקטורט בתחומים מגוונים.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לאתר האישי שלי לחצו כאן

zisser@tauex.tau.ac.il

הסנאט 217

פרופ' אייל זיסר

 

תחום המחקר שלי הוא ההיסטוריה המודרנית של סוריה ולבנון ובאופן כולל יותר העולם הערבי בן זמננו.

במסגרת זו חקרתי את סוריה תחת שושלת אסד החל בעלייתו של חאפז אל-אסד וכלה במלחמת האזרחים שהשתוללה בסוריה במהלך העשור הקודם וכן את לבנון מאז קיבלה את עצמאותה ועד לימינו אלו.

מחקריי עוסקים גם בזיקות ובקשרי הגומלין בין המזרח התיכון והעולם הערבי לבין המערכת הבינלאומית וכן בסכסוך הישראלי-ערבי.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לאתר האישי שלי לחצו כאן

לעמוד הפייסבוק שלי לחצו כאן

לפרופיל ה-LinkedIn שלי לחצו כאן

ilanru@tauex.tau.ac.il

גילמן 451 א'

אילן רובין

 

בעל תואר ראשון בשפה וספרות ערבית ובלשון עברית ותעודת הוראה בערבית מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני בערבית מאוניברסיטת בר אילן. מורה לערבית ספרותית ומדוברת משנת 1990 בבתי ספר תיכוניים בהם הכנתי לבגרות בערבית ברמת חמש יחידות לימוד, במכללות ובאוניברסיטאות. כמן כן, מילאתי תפקיד של מדריך מרכז של הוראת הערבית במשרד החינוך במחוז מרכז ומנהל מקצוע ערבית במרכז הבדיקות של בחינות הבגרות בערבית. כיום אני מלמד ערבית בחוג להיסטוריה של המזה"ת ואפריקה וביחידה ללימודי שפות באוניברסיטת תל אביב.

iritbak@tauex.tau.ac.il

גילמן 423

ד"ר אירית בק

 

תחומי המחקר וההוראה שלי קשורים להיסטוריה העכשווית של אפריקה, ולקשר שבין היבשת לבין המזרח התיכון. מחקרי מתמקדים בעיקר באסלאם באפריקה  ובפתרון סכסוכים במזרח ובמערב היבשת. הקורסים שאני מלמדת עוסקים בנושאים מגוונים, וביניהם "מבוא להיסטוריה של אפריקה", "קרן אפריקה והמזרח התיכון- היסטוריה ואקטואליה" "נשים ותנועות לאומיות במזרח התיכון ובאפריקה" ואחרים. אני רואה במחקר ובהוראה של נושאים אלה שליחות, ומשתדלת לשלב אקטביזם חברתי עם ידע, למשל דרך פרשנות בתקשורת וכתיבה דוחות לארגוני זכויות אדם.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לעמוד ה-academia שלי לחצו כאן

brandon1@tauex.tau.ac.il

גילמן 421

ד"ר ברנדון פרידמן

 

אני חוקר בכיר במרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב. בנוסף, אני העורך האחראי של כתב העת בוסתן של מרכז משה דיין, אשר מוקדש לביקורת ספרים. בשנים האחרונות התמקדתי במחקר שלי בשלושה תחומים: לאומיות בסעודיה; ההיסטוריה הזו של סין והמזרח התיכון; וכן, פוליטיקה אזורית מאז התקוממויות האביב הערבי.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו  כאן

תמונה שמכילה פני אדם, אדם, לבוש, אביזר אופנה

התיאור נוצר באופן אוטומטי

gsafrica@tauex.tau.ac.il

גילמן 453

 

פרופ' גליה צבר

 

שמי גליה צבר ואני פרופסורית בחוג להיסטוריה של המזה"ת ואפריקה. בעבר עמדתי בראש לימודי אפריקה באוניברסיטה וכן כיהנתי כנשיאת המרכז האקדמי רופין בין השנים 2016-2021.  המחקר שלי מתמקד בארבעה תחומים: יחסי דת ומדינה במזא"פ, היבטים סוציו-פוליטיים של מחלות טרופיות באפריקה, מהגרי עבודה ופליטים ובכלל זה הגירה למערב, הגירה חוזרת והגירת המשך. פרסומיי כוללים שבעה ספרים וכשישים מאמרים ופרקים בבימות שפיטות. בשנת 2022 הקמתי יחד עם סטודנטים את כתב העת "לשם שינוי" ואני משמשת בו עורכת ראשית. במקביל לעבודתי המדעית אני  פעילה חברתית בארגונים אזרחיים בישראל ובעולם בנושאים הנושקים לתחום  המחקר שלי. על פעילותי המקדמת את השילוב בין מדע לעשייה חברתית זכיתי  בפרס  Unsung Heroes Award שהוענק לי עי" הדאלי למה.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לערך הויקיפדיה שלי לחצו כאן

לפרופיל ה-LinkedIn שלי לחצו כאן

למבחר ראיונות בתקשורת לחצו כאן

harel.chorev@gmail.com

גילמן 422

ד"ר הראל חורב

 

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לפרסומים שלי לחצו כאן

yalon@tauex.tau.ac.il

גילמן 451

פרופ' יואב אלון

 

פרופ' יואב אלון מתמחה בחקר ההיסטוריה של ירדן, חברות שבטיות במזרח התיכון המודרני והמנדט הבריטי בארץ. ספרו הראשון עסק בהקמת ירדן ושילוב החברה השבטית בתוכה. ספרו השני הוא ביוגרפיה חברתית של שיח' ירדני רב השפעה ומשפחתו המחזיקה בעמדת הנהגה מזה מאה וחמישים שנה. כעת הוא עומל על כתיבת ספר על גירוש אנשי האצ"ל והלח"י וכליאתם במחנות מעצר באפריקה בשלהי המנדט. בשנתיים האחרונות הוא משתף פעולה עם ד"ר עידו קוך בפרויקט מחקר היסטורי-ארכיאולוגי המתחקה אחר תולדות הכפר הפלסטיני אל-חדית'ה (תל חדיד) שנחרב ב-1948.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

hendelma@tauex.tau.ac.il

גילמן 406

ד"ר ליאורה הנדלמן בעבור

 

שמי ליאורה, מוכרת גם כד"ר ליאורה הנדלמן-בעבור. עד יולי האחרון (2023) כיהנתי כראשת מרכז אליאנס ללימודים איראנים באוניברסיטת תל אביב במשך ארבע שנים וכיום אני חוקרת בכירה במסגרתו. תחומי המחקר שלי עוסקים בהיבטים שונים של מדיות תרבות פופולרית ומגדר בתולדות איראן המודרנית, בדגש על תקופת המונרכיה הפהלווית השנייה. ב-2022 זכה הספר שלי     Creating the Modern Iranian Woman: Popular Culture between Two Revolutions, שראה אור בהוצאת קיימברידג', בפרס היוקרתי ע"ש לטיפה יארשאטר מטעם האגודה הבינלאומית ללימודים איראניים (AIS). בימים אלה אני משלימה את כתיבתו של ספר על הפהלוים: מאחורי הקלעים של בית המלוכה האחרון באיראן ומשתדלת להתקדם עם מיזם נוסף In Her Words: A Global Exploration of Women in Journalism. בעקבות העניין הציבורי הגובר באיראן, במיוחד במרוצת שני העשורים האחרונים, הזדמן לי להתראיין לא מעט לאמצעי תקשורת בארץ ובעולם וכן להשתתף בהפקות טלוויזיוניות דוגמת סדרת התעודה המצליחה של כאן-11 "אויבים" (בפרק השישי של העונה הראשונה שעסק בח'ומיני ובפרק הראשון של העונה השלישית שעסק בח'אמנהאי). 

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לעמוד הטוויטר שלי לחצו כאן

לפרופיל ה-LinkedIn שלי לחצו כאן

תמונה שמכילה פני אדם, אדם, בתוך מבנה, מדף

התיאור נוצר באופן אוטומטי

litvak@tauex.tau.ac.il

גילמן 406

פרופ' מאיר ליטבק

 

תחומי ההתמחות העיקריים שלי הם איראן והשיעה בעת החדשה, ובמיוחד המימשק שבין דת לפוליטיקה. היבט הקשור לכך, הוא החיבור בין האסלאם ללאומיות באיראן, אך גם אצל תנועת החמאס, שני מקרי בוחן בהן הדת מעניקה תוכן ומשמעות לתודעה הלאומית. אני מאמין כי הלאומיות והדת הן שתי התנועות האידיאולוגיות החשובות, וגם הרצחניות, ביותר בעידן המודרני, ולכ יש לחקור את שתיהן. תחום נוסף בו עסקתי הוא האנטישמיות בקרב התנועות האסלאמיסטיות, בקרב הסונים והשיעים בעידן המודרני.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

תמונה שמכילה אדם, חיוך, פני אדם, לבוש

התיאור נוצר באופן אוטומטי

mirat@tauex.tau.ac.il

גילמן 416

ד"ר מירה צורף

 

ד"ר מירה צורף היא מרצה בכירה המתמחה בחקר ההיסטוריה החברתית-תרבותית של מצרים בעידן המודרני. מחקריה עוסקים בעיצוב זיכרון קולקטיבי,  בחקר קבוצות מוכפפות ובהם צעירים, נשים קבוצות מעוט דתיות ותנועות אסלאם פוליטי בדגש על האחים המוסלמים.

הפרויקט המחקרי האחרון שלה מתחקה אחר 100 שנות הומור במצרים כערוץ לביקורת חברתית ופוליטית. הקורסים אותם מלמדת ד"ר צורף לתואר הראשון  נגזרים מתחומי המחקר שלה כך הקורס שכותרתו: "דור שלם דורש שינוי- צעירים, מהפכות וצדק חברתי במרחבי המזרח-התיכון"; "האחים המוסלמים מחסן אל-בנא עד מוחמד מורסי" וכן סמינר לתואר שני: "לזכור ולשכוח-הנצחה והשכחה במרחבי המזרח-התיכון.".

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לעמוד הפייסבוק שלי לחצו כאן

shefer@tauex.tau.ac.il

גילמן 427

פרופ' מירי שפר מוסנזון

 

אני היסטוריונית חברתית של המזרח התיכון דובר הערבית, הטורקית והטורקית-עוסמאנית. נקודת המוצא שלי היא שאלות שעוסקות בבריאות, כי בניגוד לפוליטיקה גבוהה וכסף שמהן נהנות האליטות, חיים, חולי ומוות נוגעים ישירות בכולם. ממוסדות בריאות כמו בתי חולים, תופעות רפואיות כמו שיגעון ומגיפות, התמחויות כמו רפואה צבאית, ונורמות של בריאות הציבור ואיכות סביבה במזרח התיכון, וכיום רשלנות רפואית, אני לומדת על ידע וסמכות מקצועית, על רווחה וקהילה, על קשרים בין קהילות דתיות, ועל האופן שבו בני המזרח התיכון הבינו את גופם ואת הטבע מסביב להם.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לעמוד ה-academia שלי לחצו כאן

לעמוד ה- ResearchGate שלי לחצו כאן

miriamni@tauex.tau.ac.il

גילמן 406 א'

ד"ר מרים ניסימוב

 

שמי מרים נסימוב ובמחקרים שלי אני עוסקת בהיסטוריה המודרנית של איראן והקהילה היהודית בה.

תחומי ההוראה שלי כוללים היסטוריה של הקהילות היהודיות במזרח התיכון וצפון אפריקה וגם ספרות פרסית מודרנית.

בנוסף, אני עוסקת בהוראת השפה הפרסית בחוג.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן  

tsafrir@tauex.tau.ac.il

גילמן 431

פרופ' נורית צפריר

 

תחום ההתמחות המקצועית שלי הוא האסלאם של התקופה הפרה-מודרנית, בדגש על השריעה, בעיקר על האסכולה החנפית. המחקר שלי בוחן את יחסי הגומלין בין המשפט לחברה.

אני עושה שימוש בטקסטים משפטיים כמקור לחקר ההיסטוריה של החברה ומראה את ההשפעה ההדדית שביניהם, ואת האופן שבו הם משקפים זה את זה. במסגרת זו, הספר האחרון שפרסמתי (Collective Liability in Islam, Cambridge University Press, 2020) מתמקד באחריות קבוצות סולידריות לתשלום כופר נפש בשם החברים בהן. הספר מראה איך אפשר ללמוד משינויים בהרכב קבוצות סולידריות על שינויים במבנה החברה. פה ושם עסקתי גם בנושאים מודרניים, וכרגע אני משלימה מחקר על תפקיד מגבלות הנישואין של השריעה בהנצחת תפיסות חברתיות בסעודיה. פרויקט המחקר הנוכחי שלי הוא על המסורת המשפטית של העיר בוח'ארה, ותרומתה לשריעה. באמצעות מקרה בוחן זה אני מנסה ללמוד עד כמה האסלאם הפרסי, הפרובינציאלי השפיע על האסלאם הערבי שהתפתח במרכז, ועד כמה המנהג המקומי השפיע על החוק התיאורטי והרשמי.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

abedkan@tauex.tau.ac.il

גילמן 428

ד"ר עבד אלקאדר כנענה

 

אני חוקר את לבנון ואת ההיסטוריה האינטלקטואלית השיעית במרחב הערבי. יש לי עניין מיוחד באינטראקציה הרעיונית בין הזרמים הפוליטיים המגוונים בעולם הערבי. מעניין אותי במיוחד המפגש בין רעיונות מהפכניים חילוניים לבין תנועות ודמויות אסלאמיות והסינתיזה המיוחדת שנוצרה ממפגשים אלה.

הספר הראשון שלי דן בהתפתחות מושג ״המקאומה״ בעולם הערבי בכלל ואצל  ״חזבאללה״ בלבנון במיוחד. הספר יצא לאור בהוצאת אוניברסיטת סרקיוז בניו-יורק ויצא בערבית בבירות בהוצאת דאר אל-פאראבי ובעברית בהוצאת מאגנס (הוצאת האוניברסיטה העברית בירושלים).

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

ednad@tauex.tau.ac.il

גילמן 451 א'

עדנה דוידוביץ'

 

אני בוגרת תואר שני בחוג לשפה וספרות ערבית באוניברסיטת תל אביב. לאורך השנים עסקתי בהוראה של השפה הערבית הספרותית והמדוברת, בכתיבת ספרי לימוד ערבית, בתרגומים בארץ ובחו"ל ובעבודה בהאזנה ותרגום ברשתות תקשורת זרות. ה'אני מאמין' שלי בהוראת השפה הוא הקניית יכולות קריאה, הבנת טקסט, התבטאות בכתב ובע"פ בערבית הספרותית והמדוברת כאחד.

 

urabi@tauex.tau.ac.il

גילמן 419

פרופ' עוזי רבי

 

פרופ' מן המניין, מרצה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה. עמדתי בראשות החוג למשך שתי קדנציות לא רצופות. כמו כן, עמדתי בראש מרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה משך תקופה ארוכה. הנני חוקר את הגיאופוליטיקה המזרח תיכונית עם התמחות ייחודית באזור המפרץ וחצי האי-ערב.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן


idobena@tauex.tau.ac.il

גילמן 453 ב'

ד"ר עידו בן עמי

 

אני חוקר את האימפריה העוסמאנית בעידן הקדם מודרני. תחומי ההתעניינות שלי מתמקדים בהיסטוריה של רגשות והיסטוריה של בעלי חיים. במחקריי האחרונים אני בוחן את רגש הפליאה ואת האובייקטים השונים שנועדו לעוררו בקרב העוסמאנים (מבנים ארכיטקטוניים, בעלי חיים אמיתיים ומדומיינים ועוד). במקביל לכתיבת ספר המבוסס על אודות נושאים אלו, אני מתעניין גם במוסיקה עוסמאנית וברגשות השונים שהיא נועדה לעורר בקרב שומעיה. בשנים האחרונות אני מלמד בחוג את הקורס ״מבוא לדת ותרבות האסלאם״.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

לעמוד ה-academia שלי לחצו כאן

nadan@tauex.tau.ac.il

גילמן 430

ד"ר עמוס נדן

 

עמוס נדן הוא ראש מרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה, מכון מחקר בינתחומי הפועל מאז 1959 ובו עשרות חוקרים העוסקים בחקר היסטורי ואקטואלי של המזרח התיכון וצפון אפריקה. חלק מחוקרי מרכז דיין, וביניהם נדן, נמנים על סגל האקדמי של החוג. הוא בעל תואר שלישי ושני בהיסטוריה כלכלית מ־ London School of Economics and Political Science, ותואר ראשון בלימודי המזרח התיכון מאוניברסיטת חיפה. מחקריו עוסקים בנושאים כלכליים, חברתיים ופוליטיים במזרח התיכון; עיקר מחקריו מתמקדים בהיסטוריה כלכלית, היסטוריה של איכרים, ויישום ידע היסטורי לצרכי ההווה – ככל שהדבר רלוונטי.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

rzimmt@gmail.com

'גילמן 451 א

ד"ר רז צימט

 

אני חוקר איראן במרכז אליאנס ללימודים איראניים ובמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). בעל תארים שני ושלישי בהיסטוריה של המזרח התיכון מטעם אוניברסיטת תל אביב ותואר ראשון בהיסטוריה של האסלאם והמזרח התיכון מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים. עבודת הדוקטורט שלי עסקה במדיניותה האזורית של איראן בעולם הערבי בשנות החמישים והשישים. חיברתי את הספר "איראן מבפנים: מדינה וחברה ברפובליקה האסלאמית" שיצא לאור בשנת 2022. תחומי המחקר המרכזיים שלי הם פוליטיקה, חברה ומדיניות חוץ ברפובליקה האסלאמית.

 

לעמוד ה-CRIS שלי לחצו כאן

rachelka@post.tau.ac.il

'גילמן 451 ה

ד"ר ריצ'ל קנץ-פידר

 

עוסקת בדת, תרבות ופוליטיקה שיעית במזרח התיכון המודרני; ההיסטוריה של עיראק המודרנית ותפקידה של הפסיכולוגיה המודרנית בתנועות דה-קולוניזציה.

 

 

 

אמריטוס ובדימוס

שם תפקיד טלפון דוא"ל
פרופ' עמי איילון אמריטוס - aayalon@post.tau.ac.il
פרופ' חגי ארליך אמריטוס 03-6407299 erlich@tauex.tau.ac.il
פרופ' עפרה בנג'ו בדימוס 03-6406446 bengio@tauex.tau.ac.il
פרופ' נאסר בסל אמריטוס - nbasal@tauex.tau.ac.il
פרופ' ישראל גרשוני אמריטוס 03-6408536 gershon@tauex.tau.ac.il
פרופ' אהוד טולידאנו אמריטוס - toledano@tauex.tau.ac.il
פרופ' דוד ירושלמי בדימוס 03-6409510 yeroush@post.tau.ac.il
פרופ' פאול ליפץ בדימוס - pliptz@gmail.com
פרופ' ברוס מדי-וויצמן אמריטוס 03-6406447 bmaddy@tauex.tau.ac.il
פרופ' דוד מנשרי אמריטוס 03-6409510 menashri@tauex.tau.ac.il
פרופ' איימי סינגר אמריטוס - asinger@post.tau.ac.il
פרופ' אשר ססר אמריטוס 03-6406443 susser@tauex.tau.ac.il
ד"ר לאה קינברג בדימוס - leah.kinberg@gmail.com
פרופ' איתמר רבינוביץ אמריטוס 03-6409260 itrabi@gmail.com
פרופ' שמעון שמיר אמריטוס 03-6409313 shimons@tauex.tau.ac.il
פרופ' מרדכי תמרקין אמריטוס - mottie@tauex.tau.ac.il

 

זכרם לברכה

שם
פרופ' משה גמר ז"ל
פרופ' יקותיאל גרשוני ז"ל
פרופ' מיכאל וינטר ז"ל
פרופ' יוסף קוסטינר ז"ל
פרופ' אריה שמואלביץ ז"ל
פרופ' יואל קרמר ז"ל

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>