"בתוך עמנו אנו יושבים או שמא במגדל גן עדן? מחלוקת בין מקובלים "

05 במרץ 2019, 16:00

בתשלום

על פי המסורת נכתב ספר הזוהר על ידי ר' שמעון בר יוחאי, תנא בן המאה השנייה לספירה, ואילו על פי מחקרו של גרשם שלום על ידי ר' משה דה לאון, מקובל ספרדי בן המאה הי"ג. כך או כך, איך אפשר לדבר על מחלוקות אם הספר נכתב על ידי אדם אחד? המחקר העכשווי טוען שהספר נכתב על ידי כותבים רבים, אשר מחלוקות עמוקות פלגו ביניהם. מתברר כי תרבות הוויכוח שאפיינה אותם היתה כה מעודנת ומכבדת, עד שבמרחק הזמן קשה להבחין בעצם קיומן של המחלוקות, שלא לדבר על הרגשות העזים הנלווים לעתים להן. בהרצאה יוצגו מקצת המחלוקות האלה, לצד האמצעים שחברי חוג הזוהר נקטו כדי להביען.

פרופ' רונית מרוז כתבה עשרות מאמרים על נושאים שונים בקבלה על ספר יצירה הקדום ועל קבלת האר"י, שנכתבה בצפת במאה ה-16. בשנים האחרונות היא מתמקדת במחקר ייחודי של ספר הזוהר, המבוסס על צירוף בין חקר כתבי היד לניתוח רעיוני, ספרותי ולשוני.

פריו של מחקר זה מוצג בספר שיצא לאחרונה במוסד ביאליק: הביוגרפיה הרוחנית של ר' שמעון בר יוחאי דיון בהיבטים הטקסטואליים של הזוהר; וכן בספר העתיד לצאת לאור בהוצאה לאור של אוניברסיטת תל אביב : יובלי זוהר, מחקר ומהדורה של זוהר פרשת שמות.

יום ג', כ"ח באדר א' תשע"ט, 5/3/19

בנין גילמן, קומה 2, אולם 223 בשעה 16:00