אודות החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה

אודות החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה

שער למזרח התיכון 

החוג מתמקד בהיסטוריה המודרנית של האיזור שבליבו אנו חיים, תוך התייחסות לתקופות מוקדמות יותר ותהליכים ארוכי טווח ורחבי היקף. הוא מדגיש את האסלאם והחברות דוברות הערבית כגורם איזורי ועולמי מכריע, ויחד עם זאת מרחיב את המבט למגוון היבטים אחרים של המזרח התיכון, הן מבחינה אתנית ותרבותית (איראן וטורקיה), והן מבחינה נושאית: כלכלה, פוליטיקה, לאומיות, אנרגיה וסביבה, יחסי מזרח-מערב, הקשרים למזרח אסיה, לאפריקה ועוד. על ידי הדגשת השילוב בין היסטורי לעכשוי, הקניית השפות הרלוונטיות לצד כלי חשיבה, ניתוח וכתיבה, מעניק החוג לתלמידיו הבנה עמוקה ורחבה של האיזור שלנו על מורכבותו המרתקת, ופותח בפניהם מגוון אפשרויות להתפתחות עתידית.  

 

להבין את המזרח התיכון

מה בין ארדואן לאימפריה העוסמאנית? איך משפיעה ההתחממות הגלובלית על ההיסטוריה האיזורית? מה ניתן ללמוד מאם כלת'ום על מקומן של נשים במצרים במאה העשרים? מה בדיוק קורה בסוריה בעשור האחרון? איך עיצבו ספינות קיטור ורכבות את המזרח התיכון? מה פונדמטליסטי בתנועת האחים המוסלמים? מה הקשר של הדרוזים  לאסלאם? מה הקשר בין הכלכלה הכפרית לתנועה הלאומית הפלסטינית? האם השיעים של עיראק הם בעלי בריתה הטבעיים של איראן? במסגרת הלימודים מציבים שאלות כאלה ורבות אחרות, בוחנים אותן מזוויות שונות, היסטוריות ועכשוויות, ולומדים באמצעותן על ההיסטוריה של האיזור ועל הכלים לחקור אותו. 

 

תחומי הליבה של החוג

כדי לשקף את המגוון שהמזרח התיכון מכיל בתוכו, החוג מכסה את שלושת המרחבים הגיאוגרפיים-תרבותיים המרכיבים את המזרח התיכון: העולם הערבי, איראן והשיעה והאזור דובר הטורקית. מבחינה נושאית מתמקדים הלימודים במספר תחומי ליבה: פוליטיקה ואידאולוגיה, תרבות, דת וחברה, סביבה וכלכלה. חלוקה זו מאפשרת מגוון של נקודות התייחסות, החל בהסתכלות בינתחומית והשוואתית, וכלה בהתמקדות ספציפית באיזור או בנושא מסוים. בתום לימודי התשתית עומדת בפני התלמידים האפשרות להרכיב מערכת לימודים בהתאם  לנקודת ההתייחסות שהם בוחרים בה ולתחומי העניין שלהם. ניתן למצוא פירוט ממשי של הקורסים הנלמדים בחוג כאן.

 

לדבר עם המזרח התיכון בשפות שלו

ערך מוסף של החוג הוא לימוד השפות העיקריות של המזרח התיכון: ערבית (ספרותית ומדוברת), פרסית וטורקית. החוג מציע קורסים בשפות אלה החל מרמת מתחילים וכלה בטקסטים למתמחים. הידע הלשוני הוא מפתח לגישה בלתי אמצעית אל המזרח התיכון, אל האנשים החיים בו ואל תרבותם. הוא מוסיף זווית יחודית להיכרות עם מושאי הלימוד, ומשמש כלי עתידי חשוב הן מהבחינה האקדמית והן מהבחינה המעשית. 

 

לחוות את המזרח התיכון והאסלאם

אנו רואים את החוג שלנו כקהילה אקדמית תוססת המעודדת סקרנות, מעורבות והתנסות ולא רק כמסדרון בדרך לתואר. לכן לצד הלימוד העיוני מציע החוג לתלמידיו לחוות היבטים שונים של המזרח התיכון באופן בלתי אמצעי, מחוץ לכיתות. תוכנית הלימודים של החוג כוללת קורסים שמשולבים בהם סיורים בארץ וסיור באחת ממדינות האזור (אחת לשנתיים). נוסף על כך יש בחוג תוכנית העשרה הכוללת מגוון פעילויות, ממועדון קולנוע ומפגשים עם מוזיקאים וסופרים, ועד לסדנאות בישול המשקפות את המסורות הקולינריות המזרח-תיכוניות.

 

לשאוף רחוק 

החוג אינו מתפשר על רמת המחקר וההוראה. מורי החוג הם מן המובילים בארץ בתחומם ומוכרים גם מחוצה לה, ומייצגים מסורת של מצויינות שאותה הם מנחילים לתלמידים. אנו מאמינים שהקפדה על איכויות אקדמיות ועל סטנדרט מקצועי הם בסיס איתן לא רק ללימודים האקדמים, אלא גם לכל דרך שבה יבחרו התלמידים בתום הלימודים. הכלים הנרכשים במהלך התואר ויישומם ברמה מקצועית גבוהה מעמידים את בוגרי החוג בנקודת פתיחה מועדפת בבואם להשתלב בשוק העבודה. אפשר להכיר חלק מהמורים שלנו דרך הדברים שאמרו בימים הפתוחים, שאת הקלטותיהם ניתן למצוא כאן.

 

להרגיש בבית

החוג פועל מתוך תפיסה שכל תלמיד ותלמידה הוא עולם ומלואו. לצד הקפדתנו על המשנה הסדורה שלנו בכל הנוגע למחקר והוראה, והתעקשותנו על העקרונות והכללים המקצועיים ועל הדרישות האקדמיות, אנו משתדלים ללכת לקראת כל תלמיד, כדי שיוכל להתאים את לימודיו במידת האפשר לכישוריו, אישיותו ותחומי העניין שלו. החוג הוא סביבה תומכת וקשובה לצרכים השונים של התלמידים והתלמידות, ודלתם של המרצים והמרצות, ושל מזכירות החוג פתוחה בפני כולם, מתוך הכרה שההישגים האקדמיים וחווית הלימודים טובים יותר כשהתלמידים מרגישים בבית. כאן תמצאו את הפרטים שאליהם כדאי לפנות כדי להתייעץ או לקבל מידע על התואר.

אפשרויות תעסוקה

במשך עשורים הכשיר החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה רבים מטובי המומחים בתחום. בוגרינו ממלאים תפקידים מרכזיים בענפים שונים של משרדי הממשלה ושירות החוץ, בארגונים לא-ממשלתיים, במגזר העסקי, במכוני מחקר, בתקשורת, במערכת החינוך ובמוסדות אקדמיים בארץ ובעולם. בשנת תש"ף תיפתח תכנית המאפשרת לשלב את הלימודים בחוג עם תעודת הוראה, שניתן לסיימה בארבע שנים בלבד. בעמוד הפייסבוק שלנו (כאן) ניתן למצוא מגוון ראיונות עם בוגרות ובוגרי החוג מתחומים שונים כדי לקבל מידע נוסף בנושא.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>