לימודי התואר השני - ארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום

החוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום מציע שלוש תכניות לימוד לתואר שני: ארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום, ארכיאולוגיה וחומרים ארכיאולוגיים (מדעי הארכיאולוגיה) ולימודי ישראל הקדום. בכל תכנית מתקיימים שני מסלולי לימוד – מסלול מחקרי (הכולל כתיבת תזה) ומסלול עיוני (הכולל בחינת גמר).

 

 

ארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום

 

לימודי התואר השני בחוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום מיועדים לסטודנטים אשר רוצים להעמיק ולהעשיר את הידע שלהם ולהתנסות במחקר עצמאי בהנחיית סגל החוג לארכיאולוגיה. לימודי התואר השני ממוקדים בתחומי הארכיאולוגיה של ארץ ישראל והתרבויות הקדומות שתקיימו ברחבי המזרח הקדום לאורך התקופות, תוך כדי הקניית מתודולוגיה ושיטות עבודה לקראת מחקר עצמאי. במקרים רבים זוכים תלמידי התואר השני לחקור ממצאים שהופקו בחפירות סגל החוג ולהיות הראשונים לטפל בנושאים ארכיאולוגיים ייחודיים ומרתקים. תוצאות מחקרי התואר השני של תלמידי החוג מוצגות על ידם בכנסים מובילים בארץ ובעולם ומתפרסמות בכתבי עת מדעיים נחשבים בארץ ובעולם. החוג מעודד מאד את תלמידיו המתקדמים להתנסות בהשתתפות בכנסים מדעיים ובפרסום עבודותיהם. את התואר השני ניתן ללמוד בשני אופנים: מסלול מחקרי אשר בו תיכתב עבודת תזה; מסלול עיוני אשר בו תהיה בחינת גמר.

הסטודנטים יכולים להתמקד בעבודת הגמר שלהם בנושאים מתחום הארכיאולוגיה של ארץ-ישראל לאורך התקופות השונות (מן הפרהיסטוריה ועד התקופות הקלאסיות), לדוגמה: עבודות מחקר ועיבוד נתונים חדשים מחפירות; ניתוח אזורי ותרבותי של אוכלוסיות ואזורים גיאוגרפים; ריכוז וקטלוג של ממצאים לפי נושא/שטח גיאוגרפי; השוואות מכלולים שנמצאו בחפירות לפי שאלות מחקר, היבטים תאורטיים, מתודולוגיים, חברתיים וכלכלים של נושאי מחקר ממוקדים, וכל נושא חדש או ישן, מסורתי או יצירתי/חדשני העשוי לתרום למחקר ולידע המצטבר אודות תרבויות העבר.

סטודנטים יכולים להתמקד בעבודת המחקר שלהם בתחום תרבויות המזרח הקדום לאורך התקופות (מסופוטמיה, אנטוליה, מצרים), לדוגמה: ניתוח בלשני של טקסטים ותעודות, חקר תרבויות על בסיס טקסטים דתיים, כלכליים ופוליטיים וכדומה.

 

 

ארכיאולוגיה וחומרים ארכיאולוגיים

 

חקר חומרים הוא, ככל הנראה, התחום המדעי-טכנולוגי הקדום ביותר. תהליך יצירת כלים, השימוש באש לשם יצירת טכנולוגיה מתקדמת (פירוטכנולוגיה) של קרמיקה, זכוכית, סיד, מתכת וכדומה, הזיקה בין אנליזת החומר לתובנות המתקבלות כיום באין ספור היבטים של המחקר הארכיאולוגי, כל אלו הופכים את החיבור שבין חקר החומרים לארכיאולוגיה לטבעי ומתבקש.  

תכנית הלימודים למוסמך בארכיאולוגיה וחומרים ארכיאולוגיים ממקמת את אוניברסיטת תל אביב במועדון האקסקלוסיבי של האוניברסיטאות המקיימות תכניות לימודים לתלמידים מתקדמים בחומרים ארכיאולוגיים. תכנית הלימודים מתבססת על מערך המעבדות של המכון לארכיאולוגיה בפקולטה למדעי הרוח, ועל המעבדות בפקולטה להנדסה ובמרכז וולפסון לחקר החומרים. תכנית זו מאפשרת לסטודנטים הזדמנות נדירה לשלב את הידע הארכיאולוגי יחד עם תחום ההנדסה המתפתחת בעולם.  

 

 

לימודי ישראל הקדום

תכנית התואר השני, "לימודי ישראל הקדום", היא התכנית היחידה בארץ ובעולם שמשלבת את המחקר הארכאולוגי, את חקר המקרא, לימוד הכתובות הקדומות ואת תולדות המזרח הקדום לכדי מכלול אחד, שמטרתו לעמוד על ההיסטוריה הקדומה של עם ישראל ושל ארץ ישראל למן האלף השני ולאורך כל האלף הראשון לפנה"ס. התקופות שבהן עוסקת תכנית זו הן אלה שבמהלכן עוצבה דמותה של היהדות, נכתבו ונערכו ספרי המקרא ונקבעו עתידו וגורלו של עם ישראל. ההוראה והמחקר של 'ישראל הקדום' עוסקים בנושאים רבים ומגוונים מהמציאות ההיסטורית של העת המקראית וכתיבת התיאורים ההיסטוריוגרפיים המתארים תקופות אלה, המשטר והחברה, המנהל והכלכלה, הדת, היצירה הספרותית והתרבות החומרית בהקשרם הרחב. המקורות הכתובים שנלמדים במסגרת התכנית כוללים את המקרא, תעודות המזרח הקדום שיש להן נגיעה למקרא ולעולמו, וכן טקסטים נוספים מן התקופה הפרסית וההלניסטית שיש להם קשר לתולדות עם ישראל. מצד הארכיאולוגיה מדובר במגוון המאפיינים של תרבות האדם: תרבות חומרית, דגמי יישוב, סביבה, דמוגרפיה, כלכלה וחברה. מדובר אם כן בהיסטוריה ובתרבות החומרית והרוחנית של ארץ-ישראל בתקופת המקרא, עד התקופה ההלניסטית. 

במסגרת הלימודים בתכנית ירכשו התלמידים כלים בסיסיים בתחומי המחקר השונים, ילמדו את תולדות המחקר בכל תחום ויפתחו את מחקריהם בהתאם לנטיות ליבם וכישוריהם כדי להתמקד בנושא שאותו הם יבקשו לחקור.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>